Viničky- tokajská oblasť

Tokaj je najmešia vinohradnícka oblasť. Rozprestiera sa na území dvoch štátov (Slovenská republika a Maďarská republika) a iba 1/10 územia sa nachádza na Slovensku. Tokaj je najjužnejším miestom a Viničky zasa najsevernejším miestom celej oblasti. V pôde je veľmi dôležitý andezit, ktorý absorbuje teplo. Oblasť obkolesujú Tokajské vrchy, Zemplínske vrchy a rieka Bodrog. Čím je zhnitejšie hrozno tým je víno kvalitnejšie. Pohnité bobuľky hrozna sa nazývajú CIBÁDY. Taliani však prvá priniesli základ tokajskej odrody Furmint. V roku 1641 tu bol prvý tokajský výber. Vína súvyrábané oxidačnou metódou. Začiatkom 18. storočia sa celá oblasť dostala do povedomia celej Európy a víno dostalo prívlastok vinum regum, rex vinorum od francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV.. Od roku 2008 sa otvorila vinohradnícka škola. Pestujú sa tu tri odrody a to: Furmint 70%, Lipovina 20% a Muškát žltý 10%. Špecialitami tokaja sú samorodé vína a 3, 4, 5 a 6- putňový tokajský výber. Pivnica kde sa uskaľadňuje víno má 8 metrov hĺbku, pričom sa tu drží sivá pleseň, potrebná na hnitie hrozna, a ktorá žije v symbióze s tokajským vínom a volá sa Cladosporim. Víno zreje 4 roky pričom potrebuje stálu teplozu, tmu a kľud.

Vyhľadávanie

Kontakt

exkurzia z geografie 2015